A partir de la setmana de l’11 de maig els usuaris d’Autocorb podran conèixer, a través de l’APP habitual, com de ple es preveu que vagi el seu autobús. La nova funcionalitat s’emmarca dins del projecte Intelibus , desenvolupat per l’empresa tecnològica navarra Geoactio i que compta amb la participació del laboratori inLab FIB de la UPC.

L’objectiu és informar a l’usuari sobre les ocupacions estimades als autobusos al llarg del dia, una informació important a l’hora de poder escollir quina expedició s’agafa. D’aquesta manera, es vol aconseguir que els usuaris, dins de les possibilitats, optin per aquelles expedicions que van més buides, equilibrant així l’oferta i la demanda del servei. En el marc de la crisi sanitària, això permetrà minimitzar les aglomeracions als autobusos i aportar un gra de sorra en la lluita contra la pandèmia. Aquesta mesura s’engloba en un conjunt d’esforços d’Autocorb per extremar les mesures higièniques als autobusos.

Les estimacions d’ocupacions es basaran en un algoritme desenvolupat pels investigadors del laboratori inLab FIB de la UPC que utilitzarà eines de machine learning i xarxes neuronals. L’algoritme permetrà realitzar estimacions acurades dins d’un entorn canviant. La implementació del mòdul de predicció d’ocupacions s’estava treballant des de fa mesos, però l’arribada del COVID-19 ha precipitat la seva entrada en funcionament amb una primera versió beta.

La nova funcionalitat s’inserta dins de l’ecosistema d’eines d‘Intelibus, un Sistema d’Informació en temps real en el sector del transport de viatgers, que utilitza les posicions GPS dels autobusos i el sistema de ticketing per a donar informació útil i en temps real tant als usuaris del transport públic com a l’empresa operadora del servei.

Els usuaris podran descarregar la APP d’Autocorb des de Play Store. A finals del mes de maig està previst que els usuaris d’iOs també puguin gaudir d’aquesta nova funcionalitat. Cal recordar que l’APP d’iOs està adaptada per a persones cegues, que també podran beneficiar-se de la nova eina.